„Trzymaj formę”

W ramach współpracy naszej szkoły z Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Tczewie i realizacji Programu Edukacyjnego pt. „Trzymaj formę” nasi uczniowie na kółku biologiczno- ekologicznym przeprowadzili samodzielnie doświadczenie podczas którego wyhodowali grzyby strzępkowe inaczej pleśniowe. Są to organizmy wielokomórkowe, zbudowane z strzępek, czyli nitkowatych i rozgałęziających się struktur, składających się na grzybnie. Do przeprowadzenia tego doświadczenia potrzebowali jedynie chleb, wodę, słoik, odpowiednie warunki sprzyjające rozwojowi grzyba, przyrządy do przygotowania preparatu mikroskopowego, mikroskop, czas i cierpliwość. Głównym celem tego doświadczenia było poznanie czynników wpływających na rozwój grzyba i poznanie jego budowy. Doświadczenie to pozwoliło zobaczyć uczniom, że pojawienie się pleśni na chlebie oznacza, że cały chleb wewnątrz jest już zajęty strzępkami grzybni. Kiedyś uważano, że pleśń na żywności jest jedynie niepożądanym pogorszeniem jakości i niestety po oddzieleniu zapleśniałej części zjadano resztę artykułu spożywczego. Strzępki grzybni przerastają bardzo głęboko. Mimo, iż usuniemy nalot pleśni z powierzchni, w produkcie nadal pozostaje grzybnia oraz jej metabolity w postaci toksycznej substancji mikotoskyny, która jest szkodliwa dla organizmu człowieka powodując ostre i przewlekłe zatrucia pokarmowe, alergie a nawet nowotwory.

NA GÓRĘ